Kitesurfing Nybörjare – Förberedelser inför kitekursen

Är det något man som nybörjare bör tänka på innan en kitesurfing kurs?

Det går alldeles utmärkt att komma oförberedd till en kitekurs, du kommer lära dig ändå. Men för den som vill få ut mesta möjliga av en kitekurs skadar det inte att studera lite teori och kanske t.o.m. praktisera någon timme eller två med en träningskite. En kitesurfingkurs består av flera olika moment av olika svårighetsgrad. Med lite självstudier kan du få en viss insikt och förståelse för de första relativt harmlösa momenten varpå mer fokus kan läggas på de moment som är svåra att förbereda sig inför.

En kitekurs inleds alltid med en kort teorigenomgång där vi gör en s.k. spotcheck. Efter spotchecken riggar vi en träningskite som du lär dig flyga samtidigt som du utforskar vindfönstret. Efterföljande moment i kursen där vi riggar och launchar en stor kite kräver både utrustning och professionell instruktion och vi på Gusty avråder dig starkt från att ge sig i kast med detta på egen hand. Men låt oss titta lite närmare på de första momenten i kursen.

Spotcheck

Tänk dig att du som nybörjare precis har gått en kitesurfing kurs och på egen hand ska ut och kitesurfa för första gången. Du åker till en strand någonstans där det blåser. Förhoppningsvis är du inte ensam och du ser att ett par andra kitare är ute på vattnet och några är på land. Du riggar din kite, hoppar i våtdräkten och är redo att ta dig ut i vattnet. Du har koll på grejerna och allt är till synes lugnt, ingen anledning till oro här inte… eller? Syftet med en spotcheck är just att eliminera eventuella tveksamheter och anledningar till oro då du genom observationer och förberedelser gör dig redo en säker kitesession. Kortfattat innebär en spotcheck att du kollar över området för att se om där finns några potentiella faror. Området där du befinner dig delas in i tre element – himmel(vind), vatten och land(jord).

  • Vind. Man behöver inte vara en meteorolog för att kitesurfa, men en viss förståelse för vad väderomslag kan innebära för den som har en kite i luften kan rädda ditt liv. Då och då läser man på nyheterna om någon kitesurfare som blåst upp på land, ex. https://www.hd.se/2013-02-04/kitesurfare-kraschade. Googla så hittar du fler liknande incidenter. Läs på lite om väder och vind och vad som kan hända när t.ex. ett cumulonimbusmoln dyker upp i horisonten. Lär dig läsa en vind- och väderprognos.
  • Vatten. Alla som kitesurfar kraschar emellanåt i vattnet. Nybörjare för att de inte riktigt fullt utvecklat sina skills. De erfarna för att de försöker lära sig nya tricks och tänjer på gränserna. Oftast är det inte värre än att du på en höjd får en kallsup när du kraschar i det relativt mjuka vattnet. Men vad döljer sig under vattenytan? Även om det ser ut att vara fin sandbotten kan där finnas stenar och annat skräp. Fråga någon som känner till spoten där du ska kitesurfa om du är osäker, det är så trist att krascha precis där en sten ligger dold! Även sandbankar och väldigt grunt vatten kan vara förrädiskt, det är inte så kul att köra fast med brädan i full fart.
    Är det tillåtet att kitesurfa vart man vill på vattnet? På vissa ställen finns badzoner och naturreservat där kitesurfing är förbjudet. Kitar du i dessa områden finns det risk att kitesurfing förbjuds över hela området och andra kitare kommer inte direkt se på dig med blida ögon ifall detta inträffar…
  • Jord/land. De allra flesta kiteincidenter inträffar på land i samband med att en kite ska landas eller launchas. Om möjligt rigga din kite nära vattnet på en plats med gott om landutrymme in mot land. Att launcha en kite kan vara lite läskigt de första gångerna innan du känner dig helt säker på denna manöver. Skulle du klanta dig och draggas ett tiotal meter i stranden kommer du förhoppningsvis undan med något skrapsår och sand i munnen. Kraschar du kiten i huvudet på barnet som bygger sandslott en bit bort kan du säkert själv föreställa dig konsekvenserna. Att kitesurfa är lite som att köra bil på en gågata, du är skyldig att lämna alla andra företräde. Så försäkra dig om det finns marginaler när du landar och framförallt launchar din kite. Gå ut i vattnet om du är osäker.

Spotcheck handlar om din och andras säkerhet. Underskatta inte vinden och överskatta inte din egen förmåga. Var medveten om eventuella risker.

Träningskite

En träningskite är liten s.k. foil kite – en kite man inte behöver pumpa upp. Istället har tränings-/foilkiten celler som fylls med luft. Träningskitar finns i storlekar från ca 1m² – 4m². Kraften som kan genereras i träningskitarna (i synnerhet de mindre träningskitarna på ca 1-2m²) kommer inte i närheten av den kraft som kan utvecklas i en stor kite varför de är lämpliga för den som vill träna på egen hand. Träningskiten är dessutom stryktålig och ”mjuk” på så vis att luften trycks ut ur den när den kraschar och kollapsar. De enklaste träningskitarna har ofta en simpel konstruktion med enbart två linor vilket innebär att priset ofta är överkomligt. En träningskite av detta slag kan du ha kul med samtidigt som du lär dig manövra en kite och får en förståelse för vindfönstret. De mer avancerade träningskitarna, som ofta har 3 eller 4 linor, har som regel bättre aerodynamiska egenskaper, men de är även dyrare och har potential att skapa förvånansvärt mycket kraft för sin storlek.

Hur mycket du än tränar med en träningskite kan du dessvärre inte utveckla de färdigheter du behöver för att flyga en stor ”tube” kite. En stor kite har ett mer utvecklat säkerhetssystem, andra flygegenskaper och fler funktioner. Ungefär som att jämföra en cykel på stödhjul med en motorcykel. Ett överdrivet bruk av en träningskite kan göra att du lägger dig till med dåliga vanor som blir svåra att vänja sig av vid när du väl går över till en stor kite, så träna med måtta. Men har du ekonomin och tid att lattja med en träningskite ett par timmar innan du går en kitekurs så kommer du ha bättre förutsättningar att snabbare lära dig hantera en stor kite.

På marknaden finns en uppsjö av olika träningskitar. Googla ”trainer kite” eller ”träningskite” så hittar du säkert ett dussin olika sidor som säljer träningskitar. Så vilken ska man välja? Träningskitarna kan delas in i två kategorier.

  1. Två-linors träningskite
  2. Tre/fyra-linors träningskite

Två-linors träningskite2-linors träningskite

Billig och enkel. Vill du inte lägga så mkt pengar är två-linors träningskiten bästa alternativet. Kanske har du även barn som vill leka med träningskiten och, som du befarar, kommer ge kiten en ganska omild behandling… I såna fall är två-linors träningskiten antagligen bästa alternativet. Eftersom den genererade kraften i dessa kitar generellt sett är låg i jämförelse med tre/fyra-linors träningskiten kan de vara mer lämpade att användas av barn eller lättare personer.

Tre/fyra-linors träningskite

4 linors träningskiteEn träningskite med fyra linor har två styrlinor och två mitt/centrumlinor. Mittlinorna går ihop och blir till en lina, så vid bommen har du bara tre linor. Därav den något förvirrande beskrivningen Tre/fyra-linor. Den här typen av träningskite har förutom dess bättre flygegenskaper en annan fördel, dom är lättare att re-launcha om du krashar kiten i backen. Så du slipper allt spring för lägga kiten till rätta varje gång du kraschat den. Förvisso kräver det lite skills för att re-launcha en träningskite, men kanske är du snabblärd? Prislappen för en kite med fyra linor är av förklarliga skäl högre än för en med två linor. Å andra sidan skulle jag tippa att det är enklare att sälja en fyra-linors träningskite på andrahandsmarknanden.

Här en utmärkt video som visar hur man flyger en träningskite i vindfönstret på ett enkelt och lättförståeligt sätt. På Youtube finns en massa ”tutorials” om allt från hur man flyger en träningskite till hur man gör helt omöjliga tricks. En bra källa för dig som studera lite innan en kurs.

Vindfönstret

vindfönstret kitesurfingVindfönstret kallas det område där vi kan flyga kiten. Tänk dig en tredimensionell kvartssfär. Beroende på var man flyger kiten i vindfönstret så kan man skapa mer eller mindre kraft. Kanten på vindfönstret (det gröna området på bilden) kallas pedagogiskt nog för just kanten på vindfönstret. Kiten styr du med hjälp av bommen, tänk dig ett cykelstyre. Styr du kiten lugnt och fint längs med kanten på vindfönstret så har du minimalt med kraft i kiten. Siffrorna du ser längs med denna kant motsvarar olika klockslag. Är kiten rakt upp i zenit säger man att kitens position är i klockan 12. Längst ner vid marken/vattnet har vi klockan 9 på vänster sida, klockan 3 längst till höger, ja du fattar säkert. Poängen med klockslag är att man lätt kan be någon styra kiten till en viss position, och det blir lättare att beskriva hur kiten ska manövreras vid varje givet tillfälle. Ex. Styr kiten snabbt från kl. 11 till kl. 12:30 för att åstadkomma ett lyft uppåt (tekniken för att hoppa). Som du ser på bilden finns en röd zon som kallas power zone. Den kallas power zone just för att vi kan generera maximalt med kraft när kiten befinner sig i detta område. Håller du kiten stilla utan att styra åt något håll så letar den sig alltid närmare vinden mot kanten på vindfönstret, vinkeln mellan kitens segel och riktningen mot vinden (attackvinkeln) minskar. Ungefär som att lova en segelbåt upp mot vindögat. Så vill du snabbt minska kraften i en kite är det bara att stanna upp eventuella rörelser, praktiskt! Styr du däremot kiten mera aggressivt kommer kiten leta sig längre ner i vindfönstret och, om du så vill, ner i power zone. Nog om vindfönstret, är du intresserad av aerodynamik, hur och varför vi kan skapa kraft i en kite så kan du läsa mer om det under kitesurfing – så funkar det.

Här en annan video som beskriver vindfönstret samt en del andra grundläggande och viktiga saker. Under en kitekurs hos Gusty får du lära dig allt detta i praktiken.

Sammanfattning och övriga tips

Spotcheck, vindfönstret och träningskite är tre saker som kan ge dig ett försprång den dag du går en kitekurs. En annan sak du lätt kan göra är att öppna Youtube, sök på typ ”kitesurfing nybörjareså lär du hitta en uppsjö av instruktionsvideosar. Ännu bättre är det om du drar till stranden någon dag när kitesurfare är ute och kör. Observera och visualisera. Har du funderingar så fråga folk på stranden, kitesurfare är oftast vänliga och hjälpsamma själar som bara blir glada när någon frågar något så att de kan briljera med sin kunskap 😉

Dagen D

Oavsett om du gjort din hemläxa eller ej, så kommer förhoppningsvis en dag då du ska gå en kitesurfingkurs.

Ofta får jag frågan om praktiska detaljer inför en kitesurfingkurs. Framförallt när det gäller saker att ta med till kursen, så här kommer en liten lista på saker att ta med.

  • Solglasögon – väldigt skönt att ha när vi flyger träningskiten.
  • Solskydd – tro mig, en heldag i vattnet utan starkt solskydd är inte så skönt efteråt.
  • Mat – Håller man igång 4-5 timmar så behöver man fylla på energiförrådet.
  • Handduk – Dels för ombytes skull, dels för att man blir lite blöt efter att ha varit i vattnet även med våtdräkt på sig.

Tid och plats

En annan fråga är tid och plats. Det är lönlöst att fråga om tid och plats flera veckor innan ett kurstillfälle. En bokning är alltid preliminär och ska ses som sådan enda till dagen innan eller kanske t.o.m. till morgonen samma dag som kursen är tänkt att hållas. Saken är den att vindprognoserna ändras hela tiden och man kan i bästa fall säga med någorlunda säkerhet säga hurdan vinden kommer bli 4-5 dagar framåt i tiden. Kanske säger prognosen idag att det kommer blåsa 5 m/s imorgon, men på dagen visar det sig bara blåsa 4 m/s vilket gör det svårt att hålla en kurs. Säger prognosen däremot att det kommer blåsa 8 m/s om tre dagar så har man ett bättre utgångsläge eftersom det inte gör något om vindprognosen råkar slå fel på ett par m/s, blir det 5 eller 10 m/s kan vi ändå köra kursen som vi planerat. När det gäller tiden föredrar vi att starta en kurs på morgonen, men kanske visar det sig att det är först på eftermiddagen som det kommer börja blåsa eller så kanske det ösregnar på morgonen. Återigen får vi anpassa oss efter rådande väder- och vindförhållanden.

När det gäller plats så beror det på vindriktningen och även lokala variationer i vindstyrkan. Här nere i Skåne blåser det ofta västliga vindar, varför Habo Ljung är den spot vi oftast håller kurser på. Men blåser det ostliga eller sydostliga vindar så måste vi flytta till Lundåkra. Kanske blåser det västliga vindar, men just i Habo Ljung är det för svag vind, medan det i Falsterbo blåser det lite mer.

Slutsatsen är alltså att en bokning alltid är preliminär. Kanske har du möjlighet att gå en kurs en särskild vecka, eller under olika dagar/helger? Ju fler möjligheter desto större chans att vi kan pricka in bra dagar med optimala förutsättningar.

 

Utrustning

Råkar du ha en egen våtdräkt eller annan utrustning får du gärna ta med den. Annars ingår utrustning. Vi frågar alltid efter längd och vikt för att kunna ta med sele och våtdräkt i lagom storlek till dig.

 

Har du fortfarande någon fråga som tveka inte att höra av dig så återkopplar vi asap!

 

Väl mött!

 

/Gustav – IKO Instruktör

kitesurfing nybörjare